Επιτρέπεται να πάρω το σκύλο μου στην παραλία για μπάνιο;

Σύμφωνα με το  Νόμο 3170 του 2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους  – άρα και στην παραλία – αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί. Το επόμενο ερώτημα είναι αν επιτρέπεται ο σκύλος να μπει στη θάλασσα. Στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: « Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η παράβαση τιμωρείται με 50-150 € πρόστιμο (το ύψος του προστίμου καθορίζει ο λιμενάρχης).
Ωστόσο βρήκαμε ένα διακριτικό παραθυράκι για κείνους που δεν θέλουν να στερήσουν τη δροσιά και τη άσκηση του θαλάσσιου μπάνιου στο σκύλο τους. Η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.

Οι άνθρωποι μπορούν να αρρωστήσουν από Λεϊσμανίαση;

Ναι, αλλά σε μικρή συχνότητα και από διαφορετική σκνίπα. Η σκνίπα που μολύνει τους σκύλους μεταφέρει το παράσιτο Λεϊσμάνια Ινφάντουμ. Η σκνίπα που μολύνει τους ανθρώπους μεταφέρει το παράσιτο Λεϊσμάνια Ντονοβάνι. Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μολυνθούν από τη σκνίπα που τσιμπάει τα σκυλιά. Σε διάστημα 7 ετών, το ετήσιο ποσοστό μολυνθέντων ανθρώπων και μολυνθέντων σκύλων στην Ελλάδα είναι 25 άνθρωποι για κάθε 100.000 σκυλιά. Υπάρχει θεραπεία για τον άνθρωπο, η φαρμακευτική ουσία Miltefosine, η οποία φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.

Shares
Share This